Számítógép processzor lényege

A processzor vagy más néven CPU (Central Processing Unit) a számítógépek és a telefonok alap egysége. Végrehajtja a programokat és vezérli a végrehajtásokat. Meghatározza a számítógép működését, hogy milyen teljesítményű és gyorsaságú processzor van benne.

Intel processzor

Minden processzor tartalmaz atrimetrikai-logikai egységet (ALU), tárolóegységet (regiszter) és vezérlőegységet (CU). Az ALU végzi el a számításokat és műveleteket.  A regiszter a központi feldolgozó egységben tárolnak ideiglenesen tartalmakat. Míg a vezérlőegység értelmezi és végrehajtja az utasításokat és vezérli a számítógépet.

A legnagyobb gyártók az AMD és az Intel. Az Intel processzorral ellátott gépek gyorsabbak, csendesebbek és hosszabb az élettartamuk. Az Intel Celeron és Pentium tudása megfelel az AMD E1 és E2 széria tudásának.

Amikor gépvásárlás előtt állunk, nem csak a processzor tudását kell mérlegelnünk, hanem a hozzá választott többi alkatrészt is. Ezért vagy nagyon alaposan járjunk utána az információknak, vagy bízzuk szakemberre a döntést.